★★★★★ 9.4/10 @feedback company 9.4/10 @ bol.com 4.6/5 @Googlereviews

Gratis verzending vanaf €75 | Snelle levering | Betaal snel & veilig met uw eigen bank

LED verlichting dimmen

LED verlichting dimmen

Welkom bij onze webshop, dé bestemming voor hoogwaardige LED-verlichting. In dit blogartikel willen we graag met jullie delen hoe je LED-verlichting op de juiste manier kunt dimmen. Het dimmen van LED-verlichting is een geweldige manier om de sfeer in je huis te transformeren en energie te besparen. Lees verder om te ontdekken hoe je het meeste uit je LED-verlichting kunt halen en de perfecte ambiance kunt creëren voor elke gelegenheid.

Hoe dim ik mijn led verlichting?

LED verlichting is in principe eenvoudig te dimmen. Je hebt wel de juiste led dimmer nodig om dit voor elkaar te krijgen. Het dimmen van LED werkt namelijk niet hetzelfde als bij traditionele verlichting. Als je bijvoorbeeld een LED-lamp dimt met 50%, dan houd je ook ongeveer 50% van de lichtopbrengst over. Bij halogeen verlaag je de stroom met 20% en houd je 40% van de lichtopbrengst over. Dit is toe te wijzen aan de verschillende dimcurves van halogeen en LED.

Kies de juiste dimmer

Bij het dimmen van LED-verlichting is het belangrijk om de juiste dimmer te kiezen. Niet alle dimmers zijn geschikt voor LED-verlichting, dus zorg ervoor dat je een dimmer aanschaft die speciaal is ontworpen voor LED-lampen. Deze dimmers zorgen voor een soepele en stabiele dimervaring, zonder flikkeringen of zoemgeluiden.

Controleer de compatibiliteit

Voordat je een dimmer aanschaft, is het van belang om de compatibiliteit met je LED-lampen te controleren. LED-lampen hebben verschillende dimbereiken en sommige kunnen mogelijk niet goed werken met bepaalde dimmers. Lees de productspecificaties van zowel de lampen als de dimmers zorgvuldig door om ervoor te zorgen dat ze goed samenwerken.

Gebruik een fase-afsnijdingsdimmer

Voor de meeste LED-lampen is een fase-afsnijdingsdimmer de beste keuze. Deze dimmers werken goed met de meeste soorten LED-verlichting en bieden een breed dimbereik. Zorg ervoor dat je een kwalitatieve fase-afsnijdingsdimmer gebruikt om de beste prestaties te garanderen.

Probeer verschillende dimniveaus uit

Een van de voordelen van LED-verlichting is dat je de helderheid kunt aanpassen aan je behoeften. Experimenteer met verschillende dimniveaus om e gewenste sfeer te creëren. Of je nu een intieme ambiance wilt creëren voor een romantisch diner of een heldere verlichting wilt voor het lezen van een boek, LED-verlichting kan aan al je wensen voldoen.

Creëer zones met dimmers

Als je verschillende delen van een ruimte wilt verlichten met verschillende helderheidsniveaus, overweeg dan het gebruik van meerdere dimmers. Hiermee kun je zones creëren en de verlichting in elke zone afzonderlijk regelen. Dit is ideaal voor open ruimtes, zoals woonkamers, waar je een veelzijdige en aanpasbare verlichting wilt hebben.

Bespaar energie met dimmen

Een bijkomend voordeel van het dimmen van LED-verlichting is dat je energie kunt besparen. Door de helderheid van je lampen te verlagen, verbruiken ze minder energie, wat resulteert in een lagere energierekening. Bovendien kan het dimmen van de verlichting de levensduur van je LED-lampen

Mijn LED lampen flikkeren, hoe los ik dit op?

Het flikkeren van led verlichting is meestal te wijten aan een verkeerde dimmer. Je hebt altijd een led dimmer nodig die aansluit op specificaties van jouw verlichting. LED dimmers hebben verschillende eigenschappen en vermogen. Let daarom altijd goed op hoeveel lampen je gaat aansluiten, hoeveel vermogen deze lampen samen hebben en hoeveel vermogen jouw LED dimmer aankan.

Zijn alle LED lampen dimbaar?

Het antwoord op deze vraag is simpelweg nee. Niet alle LED lampen zijn dimbaar. LED-chips worden gevoed door een LED driver, deze is vaak verwerkt in het product en zie je niet. Bij sommige (grotere) LED lampen zoals LED panelen of inbouwspots hebben externe led drivers. Deze led driver bepaalt of de verlichting dimbaar is of niet. In sommige gevallen kun je een niet dimbare led driver vervangen voor een dimbare driver om de verlichting alsnog dimbaar te maken. Let dus altijd goed op de beschrijving van de lamp of deze dimbaar is of niet.

Minimale en maximale belasting van de LED dimmer

Wanneer je een LED dimmer aanschaft is het belangrijk om te letten op het minimale en het maximale vermogen van de dimmer. Dimmers hebben verschillende min. en max. vermogens. Dit kan bijvoorbeeld minimaal 3 Watt en maximaal 150 Watt zijn. Als je hiermee 1 LED lamp van 2 Watt zou dimmen zal dit niet of niet goed werken. Hetzelfde geld voor een LED lamp die 160W zou zijn. Tel het aantal Watt van jou LED verlichting bij elkaar op en controleer of de LED dimmer het vermogen aan kan.

Meerdere led lampen dimmen met 1 LED dimmer

Het is mogelijk om meerdere LED lampen te dimmen met 1 led dimmer mits deze het vermogen van de led lampen bij elkaar aankan.

Welke LED dimmer heb ik nodig?

De juiste LED dimmer ligt aan jouw specifieke situatie en wensen. Let op de volgende aspecten als je een LED dimmer gaat aanschaffen

  • Controleer of jouw LED lamp dimbaar is
  • Het vermogen van jouw LED lampen bij elkaar opgeteld moet binnen het vermogen van de LED dimmer liggen (10% lager dan het maximale vermogen)
  • Vervang je een bestaande dimmer en wil je de afdekplaat hergebruiken? Controleer of de dekplaat past op de nieuwe dimmer
  • Controleer of de LED lamp fase aan of -afsnijding schakelt. Een lamp wat gedimd moet worden met fase afsnijding zal niet dimmen met een fase aansnijdingsdimmer en vice versa. Het kan gelukkig ook geen kwaad (je maakt niets kapot); het dimt alleen niet.
  • Wil je de verlichting ook via een applicatie of met spraak bedienen? Overweeg dan een slimme LED dimmer