★★★★★ 9.4/10 @feedback company 9.4/10 @ bol.com 4.6/5 @Googlereviews

Gratis verzending vanaf €75 | Snelle levering | Betaal snel & veilig met uw eigen bank

Energielabels

Energie efficiëntie

In de wereld van LED-verlichting is energie-efficiëntie van cruciaal belang. Het beïnvloedt niet alleen ons energieverbruik, maar ook de keuzes die we maken bij het kopen van nieuwe lampen. Vanaf 1 januari 2021 heeft de Europese Unie een nieuwe energie-etiketteringsverordening geïntroduceerd die een energie-efficiëntielabel voor LED-verlichting vereist. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de details van dit nieuwe label, de berekeningsmethode en de overgang van het oude label naar het nieuwe systeem.

In het kort

 • Het label hanteert nu een schaal van A tot G, waarbij A de hoogste lichtopbrengst in combinatie met het meest energie-efficiënte vermogen heeft en G de laagste.
 • De energie-efficiëntie wordt berekend door het wattage van de lamp te relateren aan de lichtopbrengst in lumen (lm).
 • Het is belangrijk te begrijpen dat het nieuwe laagste energielabel F en G niet betekent dat de lamp niet energiezuinig is.
 • LED-verlichting met de F- of G-classificatie kan nog steeds zeer energie-efficiënt zijn en zelfs veel minder watt verbruiken dan LED-lampen met bijvoorbeeld een A- tot D-label.
 • LED-lampen met label A tot D hebben een hogere lichtopbrengst, maar in veel gevallen kan deze extra helderheid overbodig zijn.
 • LED-verlichting met een F- of G-label kan een uitstekende en energiezuinige keuze zijn, vooral wanneer de extra helderheid van lampen met een hoger label niet noodzakelijk is.

Het Nieuwe Energie-Efficiëntielabel

Het nieuwe energie-efficiëntielabel voor LED-verlichting biedt consumenten een duidelijk overzicht van de energie-efficiëntie van een lamp van A tot G waarbij A het meeste zuinige label is en G het minst zuinige label. In tegenstelling tot het oude label, dat werkte met klassen van A++ tot E, maakt het nieuwe label gebruik van een schaal die is gebaseerd op lumen per watt (lm/W). Hoe hoger het aantal lumen per watt, hoe efficiënter de lamp.

nieuw energielabel voor led verlichting

Berekeningsmethode

Om het energie-efficiëntielabel te bepalen, wordt de verhouding tussen de lichtopbrengst (uitgedrukt in lumen) en het stroomverbruik (uitgedrukt in watt) berekend. Deze verhouding staat bekend als de lumen-per-wattwaarde (lm/W). Het energie-efficiëntielabel wordt bepaald op basis van de volgende richtlijnen.

Bereken de energie-efficiëntie-index (EEI):

EEI = (Energieverbruik / Lichtstroom) * 1000. Het energieverbruik moet worden uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en de lichtstroom in lumen.

Na deze berekening worden de energielabels toegpast op LED lampen met de volgende Lumen/Watt efficiëntie:

Energielabel Lumen/Watt efficiëntie
Energielabel A
210>
Energielabel B
 185 - 210
Energielabel C
160 - 185
Energielabel D
135 - 160
Energielabel E
110 - 135
Energielabel F
85 - 110
Energielabel G
<85

 

Energie besparen

Door over te schakelen op energie-efficiëntere verlichtingsproducten kunt u ongeveer 30 euro per jaar besparen. Met efficiëntere verlichtingsproducten kan Europa tegen 2030 ook tot 34 TWh elektriciteit per jaar besparen en de uitstoot van ongeveer 7 miljoen ton CO2 per jaar voorkomen. (bron:Europse commisie)

Hier volgen een aantal tips om energie te besparen met LED verlichting:

 1. Vervang oude lampen: Vervang traditionele gloeilampen en halogeenlampen door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen verbruiken veel minder energie en hebben een langere levensduur.
 2. Kies de juiste lichtopbrengst: Kies LED-lampen met de juiste lichtopbrengst (aangeduid in lumen) voor de gewenste toepassing. Zo voorkom je overbelichting en onnodig energieverbruik.
 3. Gebruik dimmers: Maak gebruik van dimbare LED-lampen in ruimtes waar je de lichtsterkte wilt kunnen aanpassen. Hiermee kun je het energieverbruik verlagen en sfeer creëren.
 4. Gebruik bewegingssensoren: Installeer bewegingssensoren in ruimtes die niet constant bezet zijn, zoals gangen, trappenhuizen en opslagruimtes. Zo wordt het licht alleen ingeschakeld wanneer nodig, wat energie bespaart.
 5. Schakel over op slimme verlichtingssystemen: Maak gebruik van slimme verlichtingssystemen die je in staat stellen om de verlichting op afstand te bedienen en te plannen. Hiermee kun je het energieverbruik optimaliseren en aanpassen aan je behoeften.
 6. Maak gebruik van natuurlijk licht: Maak optimaal gebruik van natuurlijk daglicht door gordijnen en zonwering open te houden. Zo kun je het gebruik van kunstmatige verlichting verminderen.
 7. Onderhoud je verlichting: Houd je LED-lampen schoon en vrij van stof, omdat vuil de lichtopbrengst kan verminderen. Regelmatig onderhoud zorgt voor optimale prestaties en een langere levensduur.
 8. Schakel verlichting uit wanneer niet nodig: Leer jezelf en anderen in huis om verlichting uit te schakelen in ruimtes die niet worden gebruikt. Een eenvoudige gewoonte die veel energie kan besparen.
 9. Investeer in kwaliteit: Kies voor kwalitatief hoogwaardige LED-lampen van betrouwbare merken. Hoewel ze misschien iets duurder zijn, gaan ze langer mee en bieden ze efficiëntere verlichting.

Verschillen met het Oude Energie-Efficiëntielabel

Het oude energie-efficiëntielabel hanteerde een andere benadering, waarbij de energieklasse voornamelijk werd bepaald door het stroomverbruik van de lamp. Dit gaf echter geen volledig beeld van de daadwerkelijke efficiëntie. Het nieuwe label houdt rekening met zowel de lichtopbrengst als het stroomverbruik, waardoor een nauwkeurigere weergave van de efficiëntie wordt verkregen.

Eisen voor Bedrijven in Nederland

Voor bedrijven die LED-verlichting in Nederland aanbieden, is het belangrijk om te voldoen aan de energie-etiketteringsverordening. Dit betekent dat alle LED-lampen die na 1 maart 2023 op de markt worden gebracht, voorzien moeten zijn van het nieuwe energie-efficiëntielabel. Het label moet duidelijk zichtbaar zijn voor consumenten en de juiste informatie bevatten, zoals de lumen-per-wattwaarde, het stroomverbruik en de energie-efficiëntieklasse.

Conclusie

Het nieuwe energie-efficiëntielabel is een belangrijke stap vooruit in de wereld van LED-verlichting. Het biedt consumenten een beter inzicht in de energie-efficiëntie van LED-lampen en helpt hen bij het maken van bewuste keuzes. Door de focus te leggen op lumen per watt, worden lampen aangemoedigd om efficiënter te zijn en zo bij te dragen aan energiebesparing en duurzaamheid.

Met de nieuwe berekeningsmethode kunnen consumenten snel en eenvoudig de energie-efficiëntie van LED-lampen vergelijken en de juiste keuze maken op basis van hun specifieke behoeften. Door te streven naar lampen met een hogere lumen-per-wattwaarde, kunnen consumenten niet alleen energie besparen, maar ook genieten van helderder en kwalitatief hoogwaardig licht.

Voor bedrijven in Nederland is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de energie-etiketteringsverordening en ervoor te zorgen dat hun LED-lampen voldoen aan de vereisten. Door het correct toepassen van het nieuwe energie-efficiëntielabel kunnen bedrijven consumenten informeren over de efficiëntie van hun producten en bijdragen aan een duurzamere verlichtingsindustrie.

Kortom, het nieuwe energie-efficiëntielabel voor LED-verlichting biedt transparantie en duidelijkheid aan consumenten, stimuleert de ontwikkeling van energiezuinige lampen en draagt bij aan een duurzamere toekomst. Het stelt consumenten in staat om weloverwogen keuzes te maken bij het kopen van LED-verlichting en draagt bij aan de wereldwijde inspanningen om energie-efficiëntie te bevorderen.