★★★★★ 9.4/10 @feedback company 9.4/10 @ bol.com 4.6/5 @Googlereviews

Gratis verzending vanaf €75 | Snelle levering | Betaal snel & veilig met uw eigen bank

CRI Waarde

Wat is CRI?

CRI, ofwel Color Rendering Index, is een maatstaf die wordt gebruikt om de kleurweergavekwaliteit van een lichtbron te beoordelen. Het geeft aan hoe nauwkeurig een lichtbron de kleuren van objecten weergeeft in vergelijking met een referentiebron met dezelfde kleurtemperatuur. Hieronder wordt de betekenis van CRI-waarden uitgelegd

CRI 90-100

Lichtbronnen met een CRI-waarde tussen 90 en 100 worden beschouwd als uitstekend in kleurweergave. Ze bieden een zeer nauwkeurige en levendige weergave van kleuren, waardoor objecten er natuurlijk uitzien. Deze hoge CRI-waarden zijn ideaal voor toepassingen waar kleurherkenning en kleurconsistentie van groot belang zijn, zoals in de kunst- en mode-industrie.

CRI 80-89

Lichtbronnen met een CRI-waarde tussen 80 en 89 worden als goed beschouwd in kleurweergave. Ze bieden een goede weergave van kleuren, met enige variatie in de weergave van bepaalde kleuren. Deze CRI-waarden zijn geschikt voor de meeste commerciële en residentiële toepassingen, zoals kantoren, winkels en woningen.

CRI 70-79

Lichtbronnen met een CRI-waarde tussen 70 en 79 worden als redelijk beschouwd in kleurweergave. Ze kunnen een acceptabele weergave van kleuren bieden, maar er kan enige vervorming of onnauwkeurigheid optreden, vooral bij subtiele kleurtinten. Deze CRI-waarden zijn geschikt voor toepassingen waar kleurweergave minder kritisch is, zoals magazijnen of parkeergarages.

CRI < 70

Lichtbronnen met een CRI-waarde lager dan 70 worden als onvoldoende beschouwd in kleurweergave. Ze kunnen aanzienlijke afwijkingen in kleuren veroorzaken, waardoor objecten er onnatuurlijk of vaal uitzien. Het is belangrijk om lichtbronnen met een lage CRI-waarde te vermijden in toepassingen waar kleurweergave van groot belang is, zoals in musea of in de detailhandel voor kleurgevoelige producten.

Heb ik een hoge CRI waarde nodig?

Hoog CRI (Color Rendering Index) is vooral belangrijk in situaties waarbij nauwkeurige kleurweergave van essentieel belang is. Hier zijn enkele situaties waarin een hogere CRI-waarde gewenst is:

  • Winkelomgevingen: In detailhandel- en modewinkels is het belangrijk dat de kleuren van kledingstukken, accessoires en andere producten accuraat worden weergegeven. Een hogere CRI zorgt ervoor dat klanten de ware kleuren kunnen zien en de juiste beslissingen kunnen nemen bij het kiezen van producten.
  • Musea en galerijen: In kunsttentoonstellingen is het van cruciaal belang dat schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken getrouw worden weergegeven. Een hogere CRI helpt bij het behouden van de oorspronkelijke kleurintegriteit van de kunstwerken, waardoor bezoekers een optimale kijkervaring hebben.
  • Fotografie en filmproductie: Professionele fotografen, videografen en filmmakers hebben behoefte aan nauwkeurige kleurweergave om de beoogde sfeer en de juiste kleuren in hun opnames vast te leggen. Een hogere CRI-waarde van de verlichting helpt ervoor te zorgen dat de kleuren op de foto's en video's zo natuurgetrouw mogelijk worden vastgelegd.
  • Medische en tandheelkundige toepassingen: In medische omgevingen, zoals operatiekamers en tandheelkundige behandelkamers, is het van groot belang dat artsen en tandartsen kleuren nauwkeurig kunnen waarnemen. Een hogere CRI helpt bij het detecteren van subtiele kleurverschillen en het nauwkeurig beoordelen van de conditie van weefsels en tanden.
  • Textiel- en verfindustrie: In productiefaciliteiten waar textiel, stoffen of verf worden vervaardigd, is het belangrijk om kleuren consistent en accuraat te beoordelen. Een hogere CRI-waarde zorgt ervoor dat de kleuren van de materialen correct worden weergegeven tijdens het productieproces.

Bij het selecteren van verlichting is het belangrijk om rekening te houden met de CRI-waarde, vooral in situaties waar kleurweergave cruciaal is. Onze webshop biedt hoogwaardige verlichtingsproducten met verschillende CRI-waarden om aan de specifieke behoeften van jouw ruimte te voldoen. Bezoek onze webshop en ontdek de mogelijkheden om de kleurweergavekwaliteit te optimaliseren met onze kwalitatieve verlichtingsoplossingen.